Ugrás a tartalomra

Alsógödi képek

leguan küldte be June 11, 2013 időpontban
Hely/kategóriák

Az 1970-ben, Göd néven való egyesülést megelőzően Alsógöd és Felsőgöd külön települések voltak.

A Pesti út mentén 1908-ban épített, majd 1927-ben kiszélesített kápolnát (amely a felsőgödi  egyház filiája volt) 1948-ban bővítették templommá (Nay Pál tervei szerint) már önálló plébániával. A bővítés segítésére gyűjtés  indult. Berendezése az egyik megszűntetett szerzetesrend zárdakápolnájából is történt. 1993-ban egy betörő felgyújtotta templomot. Más formában történt újjáépítése 1996-ban fejeződött be.

Az alsógödi vasútállomás 1907-ben épült fel, harmadik gödi állomásként, főként egy villatulajdonos kedvéért. (Az első gödi állomás az első hazai vasútvonal – a Pest és Vác közötti – mentén 1875-ben épült fel, Kincsem kedvéért , de királyi váróteremmel is, az itteni gyakori falkavadászatok résztvevőinek menedékeként.)

A vasútállomással szemben 1875 körül épült a Fácán Nagyvendéglő és Szálló, a Kincsem csodakanca kedvéért idelátogatók elszállásolása céljából. A későbbiekben is fennmaradt vendéglő a II. világháború után az Alsógödi Sport Egyesület  székhelye lett, majd az 1970-es évektől szociális foglalkoztató, 2011-tól pedig – felújítva –  óvoda.

Cím

Pesti út 73
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok

Hozzászólások