Ugrás a tartalomra

Garay téri piac

leguan küldte be máj 12, 2012 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1929
Létrehozás intervallum
- 1931

A „Csikágó” városrészben lévő Garay téren korábban már működő, de korszerűtlen piac helyén 1929-1931 között épült fel a vásárcsarnok. Tervező: Szabó Jenő. Az épületegyüttes egy kétszintes fedett vásárcsarnokból és két oldalán a főtengelyre merőlegesen elhelyezett üzletpasszázsok sorából állt. A nyeregtetős csarnok mindkét oldalára impozáns kapuépítmény került, lépcsőzetes tornyok alján a kapuk, felette üvegezett, a két szintben csökkenő méretű hasábok. A háromhajós vásárcsarnok és a keresztirányú passzázsok vasbetonvázas szerkezetűek, nyerstégla kitöltő falakkal.

Az 1970-es évek elején korszerűsítették, a Garay utca felőli oldalon a kor szokásaihoz képest nagy ABC-jellegű üzletet alakítottak ki. Az 1990-es évek végén az udvar nyitott piacterét is lefedték.

Az épület az évek során eléggé rossz állapotba került, felújítása helyett 2003-ban az önkormányzat bezáratta. Az épületet lebontották, helyébe magánbefektető a felszín alatt négy, fölötte pedig kettő, valamint a sarkokon további négy szintes Garay Plazát építtette fel. A piac egy szinten működik tovább, a többiben szolgáltatók, vendéglátók, lakások, mélygarázs kaptak helyet. A Garay tér ezzel a komplexummal lényegében véve megszűnt,  a térre emelt épület föléje emelkedik a környező házaknak.

Tervezte
Szabó Jenő
Cím

Várkerület 104-108
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok